SEO este o abreviere pentru Search Engine Optimization. In principiu acest tip de servicii se adreseaza proprietarilor de site-uri ce isi doresc un trafic ridicat printr-o pozitionare mai buna in rezultatele cautarilor prin motoarele de cautare precum Google, Yahoo sau MSN.

Istoria acestor tipuri de servicii a inceput in perioada 1996-1997, in momentul in care apareau primele motoare de cautare. Astfel webmasterii incepeau sa isi inscrie site-urile in motoarele de cautare si sa isi adapteze codul paginii pentru nevoile simpliste ale spiderilor (instrumentele folosite de motoarele de cautare pentru a indexa website-uri).

In scurt timp webmasteri au inceput sa primeasca ajutorul unor consultanti in acest domeniu. Scopul acestor consultanti, mai tarziu numiti Search Engine Optimizers, era sa gaseasca un algoritm dupa care ar putea fi scrise site-urile, pentru o expunere mai mare si pentru sanse de indexare ridicate.

Dupa curentul initial de studiu al algoritmilor de sortare si indexare al motoarelor de cautare, a aparut perioada de spam cu cuvinte cheie ("keyword spamming"). Ce insemna aceasta? Insemna inserarea de cuvinte cheie in pagina, cu text de culoarea backgroundului paginii pentru a fi practic invizibile pentru utilizatori dar vizibile pentru motoarele de cautare.

Ca urmare, motoarele de cautare au creat filtre de sortare a acestui tip de spam, pentru a curata masa imensa a internetului de acest "zgomot" de keyworduri.



Perioada anilor 2000 a adus reconcilierea intre reprezentantii motoarelor de cautare si "optimizatori". Spammeri au disparut sau s-au transformat in specialisti SEO. Tehnicile spam tind sa fie inlocuite de optimizare bazata pe un continut bine scris, usor de inteles de motoarele de cautare.

O serie de metode de a castiga o pozitie mai buna in indexul motoarelor de cautare:

-Folositi un domeniu la .com care sa contina una dintre cuvintele cheie ale site-ului
-Folositi, in loc de cod javascript in fisierele HTML, fisiere externe incluse.
-Includeti clasele de culori si fonturi din fisiere .css
-Folositi tag-uri H1 pentru titlurile paginilor.
-Adaugati o pagina 'sitemap' paginii.
-Nu creati pagini cu marimi mai mari de 100k etc.