WAP(Wireless Application Protocol) este un standard international pentru aplicatii si servicii care folosesc retele wireless.
Dezvoltarea retelelor wireless si a dispozitivelor mobile a dus la necestitatea introducerii serviciilor pe aceste dispozitive. Principala problema a fost ca majoritatea tehnologiilor au fost dezvoltate pentru calculatoare personale cu procesoare puternice, multa memorie, monitoare foarte mari si conxiuni in banda larga si stabile. Dispozitivele mobile sunt exact la polul opus, au procesoare slabe, foarte putine memorie, ecrane mici si conexiuni mai putin stabile. WAP-ul a fost proiectat pentru ca utilizatorii unor astfel de dispozitive sa poata accesa internetul.


Modelul wap:




Stiva de protocoale WAP:




Nivelul cel mai de jos suporta toate sistemele de telefonie mobila existente, inclusic GSM, D-AMPS si CDMA. Deasupra acestora se afla protocolul pentru datagrame, WDP(Wireless Datagram Protocol). Apoi unrmeaza un nivel pentru securitate WTLS, un subest al SSL-ului de la Netscape. Deasupra acestuia este un nivel tranzactie sigura sau nesigura care se ocupa de cereri si raspunsuri, WTP, care inlocuieste TCP din motive de eficienta. Apoi
vine nivelul sesiune, WSP, care este similar cu HTTP/1.1, dar cu cateva restrictii si extensii din motive de eficienta. Si pe ultimul nivel se afla micro-browser-ul (WAE).

Prima versiune WAP 1.0 nu suporta HTML. In locul acestuia WAE foloseste un limbaj de marcare numit WML(Wireless Markup Language), care este o aplicatie a XML. Ca urmare un dispozitiv WAP nu putea incarca decat pagini care au fost convertite la WML, ceea ce l-a facut putin popular pentru ca nu existau prea multe pagini care puteau fi accesate. Acest neajuns a fost remediat in WAP 2.0.